BurgerLove

Uwielbiam domowe burgery. Idealne na letnie grillowanie oraz na pierwsze jesienne wieczory w gronie znajomych. Tak, więc patelnia grillowa w ruch i do dzieła. Burgery we Wrocławiu są dziś chyba najpopularniejszą opcją na lunch lub wieczorne wyjście z przyjaciółmi. Od kilku lat jak grzyby po deszczu wyrastają nowe burgerownie serwujące burgery ze wszystkim co tylko możemy sobie wyobrazić: wołowina, kurczak, ryba, burak, wege kotlet, ser i wiele wiele innych.

Ja jestem jednak konserwą jeżeli chodzi o burgery i chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszne domowe burgery wołowe, podane w sposób klasyczny z ketchupem i majonezem oraz z domowej roboty sosem BBQ.

Mięso

Najważniejszy element burgera. Jeżeli mamy dobrą wołowinę to już połowa sukcesu. Ja użyłam pręgi wołowej, która jest chudą częścią wołowiny, natomiast najczęściej poleca się do burgerów bardziej tłusty antrykot. Wedle uznania 🙂

Do wykonania 6 burgerów będziemy potrzebować:

  • 1 kilogram grubo mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oliwy (ja użyłam z pestek winogron) dodanej do mięsa
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia cebuli i czosnku.
  • sól i pieprz do smaku

Podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W trakcie smażenia solę cebulę, aby szybciej zmiękła. Ważne, żeby cebulę zeszklić, a nie zrumienić. Gotową cebulę z czosnkiem dodajemy do zmielonego mięsa i wrzucamy resztę składników: natkę pietruszki, musztardę, sos Worcestershire, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Pieprzu należy dać sporo, aby mięso nabrało charakteru.

Następnie smażymy w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Ja lubię burgery na pograniczu medium i well done, smażę, więc po 2,5 min z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni grillowej. Po przewróceniu burgera na drugą stronę nakładam ser cheddar, który ładnie nam się roztopi.

Bułki

Wiadomo, najlepiej zrobić samemu. Przyznam, że raz zrobiłam i wyszły naprawdę dobre. Czas wykonania drożdżowych bułeczek, który oscyluje w granicach 2-3h, jest jednak stanowczo za długi. Dostaniee we Wrocławiu dobrych bułek hamburgerowych nie jest łatwe. Od razu mówię, że wszystkie gotowe i paczkowane bułki hamburgerowe odpadają. Ilość konserwantów powala, a gumowa konsystencja sprawia, że przenosimy się w czasie do lat 90-tych pod dworcową budkę z fast foodem. Tak więc, gotowce nie! Dobrym patentem jest udanie się do knajpy lub food tracka z burgerami i zapytanie czy nie sprzedadzą nam kilku bułeczek. Bułki mają naprawdę dobre, często sami je pieką lub są robione na specjalne zamówienie. Ja tak czasem robię, minusem jest cena bułki, ja kupowałam za 2,5 zł, ale warto.

Pozostałe składniki:

  • kilka listków sałaty
  • 1 duży pomidor malinówka
  • kilka ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki
  • 1 duża cebula czerwona pokrojona w krążki
  • kilka plastrów sera cheddar
  • ketchup  i majonez do klasycznych burgerów
  • sos BBQ, jeżeli chcemy zrobić burgery BBQ

Do domowego sosu BBQ (na 6 burgerów) będziemy potrzebować:

  • 300ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki (jeżeli lubicie przydymiony posmak sosu BBQ można dać 3 łyżeczki)
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy miód i wędzoną paprykę. Następnie dodajemy passatę i zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcestershire, chili (jeżeli używamy) oraz solą i pieprzem do smaku.

Finał

Wszystkie składniki mamy już gotowe, a więc do dzieła. Podgrzewamy przeciętą na pół bułkę na patelni grillowej. Smarujemy  dół bułki ketchupem (lub sosem BBQ, jeżeli robimy burgery BBQ), nakładamy sałatę, mięso, pomidora, ogórki konserwowe, czerwoną cebulę i przykrywamy górą bułki posmarowaną majonezem (lub sosem BBQ).

Smacznego!!!

2 komentarzy na temat “BurgerLove

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *