Muffiny ze śliwkami i cynamonem

Dziś kolejna odsłona mojej miłości do śliwek (i do jedzenia) – muffiny. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zrobione ze składników, które zawsze są w domu. Czego chcieć więcej? Niczego, tylko MUFFIN!

Muffiny robię często i chętnie, bo nie wymagają dużego nakładu pracy. Są idealne jako drugie śniadanie do pracy, do kawki i gdy zjawiają się mniej lub bardziej spodziewani goście. Odkąd zostałam mamą bardzo cenię sobie czas, przygotowania posiłków, więc jeżeli wykonie wypieków zajmuje poniżej 30 minut jestem zawsze na tak.

Ten przepis jest idealny na każdą porę roku, bo zawsze znajdą się owoce, które możemy wykorzystać jako nadzienie. Oprócz śliwek idealnie nadają się truskawki, rabarbar (mój faworyt), wiśnie, jagody, czy borówki. Zimą możemy użyć owoców mrożonych lub ze słoika. A że mamy jesień, to śliwki z cynamonem będą w sam raz.

Składniki (na 12 sztuk):

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (180g)
  • 2 małe jajka
  • pół szklanki oleju roślinnego (ja dałam z pestek winogron)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru (użyłam cukru pudru)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • śliwki (ok. 15 sztuk węgierek)
  • szczypta cynamonu

Osobno mieszamy składniki mokre (jogurt, jajka, olej, sok z cytryny) i suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier), następnie je łączymy. Ze śliwek usuwamy pestki i oprószamy je cynamonem. Nakładamy ciasto do papilotek, do każdej papilotki wkładamy do 2-3 kawałki śliwek i gotowe! Teraz foremki z naszymi muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 min.

Jeżeli, ktoś tak jak ja jest cynamonowym człowiekiem można dodać cynamonową kruszonkę. Kruszonkę robię zwykle na oko z masła, mąki, cukru pudru i cynamonu. Mieszamy składniki i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę. Nakładamy ją na nasze muffiny przed włożeniem do piekarnika. Efekt poniżej na zdjęciu 😉

img_3925_fotor

Smacznego!!!

 

12 komentarzy na temat “Muffiny ze śliwkami i cynamonem

  1. Mniam, wyglada tak apetycznie, że spieszę wykorzystać Twój przepis. Przepis podany w bardzo fajny sposób – przejrzysty i konkretny. Do tego te pyszne zdjecia . Jeszcze raz mniam
    Pozdrawiam serdecznie,

  2. Uwielbiam śliwki i ja też chętnie dodaję cukier waniliowy do słodkości chociaż mój mąż nie lubi. Bardzo prosty przepis będę musiała go wypróbować.

    1. Smakowałoby na pewno dobrze, bo olej kokosowy dobrze się komponuje prawie ze wszystkim i często go używam, ale nigdy do wypieków. Trzeba spróbować i wtedy się przekonamy 🙂

  3. Wyglądają przepysznie. Ja chciałam wczoraj zrobić babeczki jajeczne jako odskocznia od ryżu, ziemniaków i kaszy i wyszły okropne. Na razie zraziłam się do takich eksperymentów, ale na słodko może dziś bym coś zrobiła?

  4. Smacznie wyglądają 🙂 A zamiast oleju masło rozpuszczone mogłoby być? I pytanie o mąkę – używasz zwykłej pszennej, czy można by dać inną lub przynajmniej pełnoziarnistą? Bo czasem różnie w wypiekach to bywa…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *