5 sposobów na pyszne krewetki

Święta, święta i po świętach. Czas wrócić do normalności i zjeść coś lżejszego. Proponuję krewetki na 5 pysznych sposobów. Sałatka, sandwich czy curry? Co kto lubi, do wyboru do koloru 🙂 Jedno jest pewne – będzie lekko i smakowicie.

1. Krewetkowe curry

To moja pierwsza propozycja. Podpatrzyłam w moim ulubionym krewetkowym barze – Shrimp House, lekko zmodyfikowałam i zajadam, jak tylko mnie najdzie ochota na curry 🙂

Składniki na 2 duże porcje:

  • 20 mrożonych krewetek (najlepiej w całości bez pancerza, ewentualnie z ogonkami)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • pół papryczki chili (jak nie mamy możemy dać  peperoncino)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (jeżeli nie przepadamy za ostrością dajmy mniej pasty curry lub kupmy łagodną – żółtą)
  • kilka plastrów świeżego ananasa (jak nie mamy użyjmy z puszki)
  • biały ryż
  • 1 limonka
  • świeża kolendra
  • oliwa do smażenia

Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażamy posiekany drobno czosnek, imbir i papryczkę chili. Po chwili dodajemy 2 łyżeczki pasty curry, mieszamy. Po 2 minutach wrzucamy lekko rozmrożone krewetki i smażymy ok 2 minut. Zalewamy bulionem, gdy bulion będzie wrzał dodajemy mleko kokosowe i znów gotujemy. Sprawdzamy, czy krewetki są gotowe (ważne, aby nie gotować ich zbyt długo bo zamiast jędrnych, będziemy mieli gumowe). Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy pokrojonego na niewielkie kawałki ananasa (nie chcemy, aby ananas był zbyt miękki, kawałki powinny być jędrne i soczyste). Całość dania wykańczamy sokiem z całej limonki oraz świeżą kolendrą. W tym samym czasie, gdy zaczynamy robić nasze curry wstawiamy wodę na ryż. Przygotowanie całości zajmie nam do 30 min 🙂

2. Bruschetta z krewetkami

Bruschetta jest idealnym pomysłem na szybką kolację. Tym razem do grzanki ze świeżymi pomidorami dodałam krewetki. Wyszło pysznie 🙂

Składniki na 2 osoby:

  • 1 bagietka
  • 20 średnich krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinówki (lub 10 pomidorków koktajlowych)
  • pęczek natki pietruszki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • dobra oliwa do smażenia
  • łyżka masła do smażenia

Krewetki zawsze smażę na maśle, mają wtedy rewelacyjny smak. Ponieważ zwykle nie mam w lodówce masła klarowanego, rozgrzewam na patelni oliwę i dodaję do niej na koniec łyżkę masła, aby uzyskać maślany aromat. Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucam czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany), następnie krewetki i zalewam białym winem. Wino odparowujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz natkę pietruszki. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy na minutkę pokrojoną bagietkę.  Wyciągamy bagietkę z piekarnika i nakładamy na grzanki krewetki. Tak, to już wszystko, zajęło mi to jakieś 20 min 🙂

3. Kanapka z krewetkami i majonezem z awokado

Teraz czas na sandwich. Jak dla mnie jest idealny bo ma krewetki i awokado 🙂 Majonez z awokado brzmi trochę przyciężko, ale bez obaw majonezu są tu śladowe ilości, więc będąc na diecie można sobie na taką kanapeczkę pozwolić.

Składniki na 2 osoby:

  • 15 krewetek
  • marynata do krewetek: oliwa, czosnek w proszku, kumin, słodka papryka, ostra papryka. Jeżeli chodzi o ilość przypraw to mniej więcej po pół łyżeczki każdej.
  • 2 bułki ciabatty
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor malinówka
  • 1 awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku

Marynujemy krewetki w oliwie, czosnku, kuminie, papryce ostrej i słodkiej. Po ok. 30 minutach smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy są gotowe odkładamy na bok i zajmujemy się majonezem z awokado. Rozdrabniamy widelcem dojrzałe awokado, łączymy je z majonezem, jogurtem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Ciabatty kroimy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika, by lekko się przyrumieniły. Podgrzane bułki smarujemy majonezem z awokado, układamy sałatę, krewetki, pomidory i jemy puki ciepłe 🙂 Smacznego!

4. Sałatka z krewetkami podana z frytkami z batatów

Pomysł na to danie wziął się z akcji pt. „czyszczenie lodówki” i muszę przyznać, że jak na danie tego typu jest bardzo udane i dobrze się prezentuje 🙂

Składniki na 2 osoby:

  • 15 krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • natka pietruszki
  • szklanka białego wina
  • roszponka (2 garście)
  • pomidorki koktajlowe (8 sztuk)
  • pół szklanki gotowej ciecierzycy
  • 2 bataty

Zaczynamy od pieczenia frytek z batatów, bo zajmie nam to ok 30 min. Bataty kroimy na frytki, skrapiamy oliwą i dowolnymi przyprawami, następnie układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Krewetki przyrządzamy na maśle z czosnkiem, chili, winem i pietruszką (jak w przepisie nr 2, tylko bez pomidorów). Na talerzu rozkładamy roszponkę, pomidorki koktajlowej, ciecierzycę oraz usmażone krewetki. Całość polewamy wywarem spod krewetek, gdyż nie mamy innego dresingu. Obok układany gotowe frytki z batatów. Możemy dodatkowo zrobić sos do frytek np. jogurtowo-ziołowy.

5. Grzanki z krewetkami i guacamole

Ostatni przepis, ale na pewno nie najgorszy. To ostatnio mój najczęstszy wybór. Zmodyfikowałam tu lekko przepis na klasyczne guacamole, które podkręca smak krewetek dzięki świeżości kolendry. Co tu dużo mówić, przepis poniżej 🙂

Składniki na 2 osoby:

  • 15 krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • natka pietruszki do smaku
  • szklanka białego wina
  • 1 awokado
  • duża garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku do guacamole
  • sok z połówki limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • bagietka lub 2 ciabatty
  • garść roszponki

Krewetki przygotowujemy jak w przepisie nr 2. W międzyczasie robimy guacamole. Rozgniatamy dojrzałe awokado i mieszamy z sokiem z limonki, świeżą posiekaną kolendrą, drobno pokrojonym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Pokrojoną bagietkę lub ciabattę wkładamy na kilka chwil do nagrzanego piekarnika i rumienimy. Następnie smarujemy grzanki guacamole i nakładamy roszponkę i krewetki. Na wierzch polewany wywar spod krewetek, by grzanki były soczyste.

 

Uff…udało się 🙂 Pierwszy wpis od ponad miesiąca gotowy. Mam nadzieję, że zainspirowałam i, że sama się zainspiruję czytając Wasze komentarze 🙂 Smacznego!

 

 

 

17 komentarzy na temat “5 sposobów na pyszne krewetki

  1. Krewetki uwielbiam 🙂 Często przyrządzam je w najprostszy sposób, czyli na masełku z czosnkiem podsmażam. Wypróbuję z guacamole, czyli ostatnią propozycję … coś nowego do guacamole, które jadam przynajmniej raz w tygodniu 😉

  2. Uwielbiam krewetki! Również je przygotowuję na różne sposoby, chociaż i tak moje ulubione są po prostu smażone na masełku z czosnkiem . Szkoda, że mało zdrowe 😉

  3. Wszystkie te dania spałaszowałabym natychmiast. Wspaniałości.

    A przy okazji mogę Ci polecić jeszcze jedno danie, które może Ci pasować, skoro lubisz curry z krewetkami: tajska zupa tom yum z krewetkami. Przepis bardzo podobny do tego na curry, tylko bez bulionu i ananasa, a pastę curry zamieniasz na pastę tom yum (i wtedy już nie potrzeba chilli). I koniecznie świeża kolendra do posypania. 🙂

  4. Świetne propozycje:) Ta kanapka z krewetkami fajnie wygląda:) Wczoraj się zastanawiałam nad kupnem krewetek, ale nie umiem za bardzo ich przyrządzić, do tej pory zawsze je zamawiałam w restauracjach. Jednak Twoje przepisy zachęcają do eksperymentów:)

  5. Pysznie wyglądają te krewetki w Twoim wydaniu 🙂 Muszę koniecznie wypróbować te przepisy. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *