Śniadanie mistrzów – koniec z nudą!

„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – znacie to? A teraz przyznajcie się, co jecie najczęściej na śniadanie? Parówki? Jajecznicę? Kanapkę z dżemem? Czas to zmienić!

Przyznam, że moje śniadania też czasem tak wyglądają, ale coraz częściej staram się wypierać tą monotonię na rzecz zdrowych, szybkich w wykonaniu i cieszących oko super śniadań. W końcu śniadanie to początek dnia, jak będzie pyszne, lekkie i zdrowe to nawet deszczowy poniedziałek wyda się nam znośny 😉

Wybrałam kilka przepisów, na szybkie śniadania, które ostatnio goszczą na naszym stole. Będzie coś dla miłośników słodkich śniadań, dla bezglutenowców, dbających o linię i dla facetów.

Omlet z chorizo i papryką

Uwielbiam omlety na śniadania. Są lekkie, a jednocześnie syte, możemy zrezygnować z pieczywa. Uwielbiam je też ze względu na składniki, tak naprawdę omlet zrobimy zawsze (pod warunkiem, że mamy jajka) i prawie ze wszystkiego. Jeżeli jeszcze nie jedliście kombinacji z chorizo to koniecznie spróbujcie – jest wyrazisty w smaku i lekko pikantny.

Składniki na 2 osoby:

  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 10 plasterków chorizo
  • pół niedużej papryki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Jajka, mleko i przyprawy mieszamy – możemy użyć trzepaczki do jajek lub shakera. Na dużej patelni podsmażamy pokrojone na paski chorizo i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po 2 minutach wlewamy masę jajeczną i rozpoczynamy ceremoniał smażenia omleta 🙂 Podpatrzyłam to kiedyś u Roberta Makłowicza, mianowicie gdy omlet się lekko zetnie od spodu zaczynamy podważanie jego brzegów i rozlewanie jeszcze nie ściętej masy jajecznej na brzegi patelni. Robimy to przez kilka minut, aż płynna masa jajeczna się lekko zetnie. Omlet powinien być puszysty, a nie suchy, dlatego nie odwracamy go na drugą stronę do podsmażenia. Długość smażenia omletu zależy od tego jaki stopień ścięcia jajka preferujemy. Dla osób, które lubią gdy jajka są mocniej ścięte polecam na koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką. Dzięki temu omlet nie straci na puszystości.

Grzanka z pastą z awokado, jajkiem sadzonym i bekonem

Pozostając w temacie jajecznym proponuję super kanapkę z jajkiem, awokado i bekonem. Jest konkretna w smaku, idealna dla facetów i dla dziewczyn lubiących bekon, czyli dla mnie 😉

Składniki na 2 osoby:

  • 2 kromki dowolnego pieczywa (u mnie orkiszowe)
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 2 plastry bekonu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cyrtyny
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Aby śniadanie poszło nam sprawie i szybko uruchamiamy multitasking 😉 czyli, działamy na kilka frontów jednocześnie. W tym samym czasie wrzucamy kromki chleba do piekarnika, bekon na suchą patelnię i robimy pastę z awokado. Wydrążamy dojrzałe awokado, wyciskamy 2 ząbki czosnku, wlewany odrobinę soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość pasty mieszamy (widelcem lub blenderem). Kiedy pasta jest gotowa bierzemy się za jajko sadzone. Na koniec składamy nasze klocki: grzanka, pasta z awokado, jajko smażone, szczypiorek i bekon. Smacznego 🙂 Moim zdaniem PETARDA!

Placuszki z mąki kokosowej (przepis bezglutenowy)

Teraz coś dla łasuchów. Będzie słodko i zdrowo jednocześnie. To mój pierwszy przepis z mąki kokosowej i przyznam, że jest to ciekawa alternatywa dla pszennych pancake’ów.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki kokosowej
  • małe mleczko kokosowe (150ml)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół laski wanilii
  • olej kokosowy do smażenia
  • do dekoracji: ricotta, banan, granat.

Łączymy składniki mikserem. Smażymy na oleju kokosowym, aż placuszki będą ładnie przyrumienione. Trzeba uważać przy obracaniu na drugą stronę, bo mają tendencje do rozpadania się. Po zdjęciu z patelni dekorujemy wedle uznania, u mnie serek ricotta, banan i granat. Pyyycha i wbrew pozorom naprawdę syte.

Budyń jaglany z owocami (przepis bezglutenowy)

Ostatnią propozycją na słodko jest budyń jaglany. To mój kolejny debiut, ale wyszedł całkiem nieźle.

Składniki na 2 osoby:

  • pół szklanki kaszy jaglanej (przepłukana wodą)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 banan
  • 1 kiwi

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką mleka z wanilią. Gotujemy często mieszając ok. 10 min, aż kasza wchłonie mleko. Następnie dodajemy kolejną szklankę mleka i znów zagotowujemy. Potem miksujemy blenderem powstałą masę, aby uzyskać budyniową konsystencję. Rozlewamy gotowy budyń do miseczek, polewamy miodem, wykładamy owoce i jemy!!!

Mam nadzieję, że choć trochę namówiłam Was do urozmaicania swoich śniadań. Przekaz podprogowy: Jedzcie dobre śniadania, bo warto 😉

17 komentarzy na temat “Śniadanie mistrzów – koniec z nudą!

  1. Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia i musi być idealnie dopracowany 🙂 obecnie preferuje jajeczne. Musze się przekonać do tych na słodko 🙂

    1. Też uwielbiam różnego rodzaju placuszki, robię na maślance, jogurcie, mleku itd, ale od jakiegoś miesiąca staram się eksperymentować, aby uzyskać placki smaczne i jednocześnie zdrowe i niskokaloryczne.

  2. U mnie ostatnio królują sałatki owocowe lub warzywne, gdyż jestem na diecie opartej tylko na owocach i warzywach. Ale tak to najczęściej u mnie na śniadanie jest owsianka na wodzie z owocami i nasionami chia 🙂

  3. Niestety należę do tych osób, które w tygodniu nie skupiają sie na śniadaniu. Nie moge sie wewnętrznie do tego zmusić, jestem po prostu śpiochem Jedynie w weekendy czasem pozwalam sobie na bogatsze śniadanie, wówczas z pewnością wypróbuje którąś z Twoich propozycji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *